fredag 7 maj 2010

Människa Gruppen Världen - om simning, tonårstrots och modet att förändra

I dagsläget arbetar jag med tre grupper som jag träffar regelbundet. Dessa grupper är fyra sexåriga killar som lär sig simma, fem 13-åriga tjejer som tänjer gränserna på vad som är tillåtet samt en personalgrupp på en högstadieskola. Att få pendla mellan dessa olika världar är fantastiskt spännande. Att få se en liten kille flyta på rygg utan dyna för första gången, att få lyssna till samtalen mellan tjejerna som är i fullfart på väg in i tonårslivet och få ta del av de utmaningar som skolpersonalen möter i sitt arbete med ungdomarna.

Vid en första anblick så kan det verka vara tre helt olika arbetsuppgifter. Men i grunden är det precis samma sak jag gör i alla tre grupperna.

För det första handlar om att se individen. Att bekräfta personen, att uppmuntra det positiva och att utmana för för att skapa utveckling.

För det andra handlar det om att se gruppens styrka. Grupper kan hjälpa eller stjälpa. I gruppen kan vi klanka ner, kränka, prata skit och sätta oss på tvären för utveckling. Men det är i den positiva gruppen vi kan finna en gemensam styrka. I en positiv grupp kan vi utvecklas. Genom att vara flera som arbetar mot samma håll kan vi uppnå mål som vi inte trodde var möjliga. Vi kan inspireras och sporras av varandra, hämta kraft i uppmuntran och positiv feedback och våga ta steget då vi vet att det finns andra där som fångar om om vi faller.

För mig är det detta som Människan, Gruppen, Världen står för. Då är arbetet med att uppmuntra de sexåriga killarna att våga simma på djupt vatten utan simdyna, för de 13-åriga att våga säga nej och istället stötta varandra inom gruppen och för skolpersonalen att våga förändra sin syn på sitt och elevernas sätt att hantera konflikter del i samma arbete att skapa en mer ödmjuk och modig värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar