tisdag 15 juni 2010

Kreativitet och tonårsattityd

I torsdags var vi i Tygerberg highschool på Wester Cape Department of Education´s öppnande av skollovsaktiviteterna. Från och med i torsdags har de Sydafrikanska skolorna ett tre veckor långt vinterlov. Sedan tio år tillbaka satsar utbildningsdepartementet på säkerhet (Safe Schools). Man har Safe Schools Coordinators och Safe Schools Officers som arbetar med fritids- och lovaktiviteter för barn och ungdomar. Meningsfulla fritidsaktiviteter är alltid en viktig del av ett samhälles våldsförebyggande arbete. I ett land som Sydafrika men mycket fattigdom, arbetslöshet och hög nivå av våld och kriminalitet, bland annat med utbredd gängverksamhet är detta extremt viktigt. I år sammanfaller skollovet med fotbolls VM och lovverksamheten är därför större i år en normalt. 2010 års fokus är säkerhet och våldsprevention genom idrott.

KnotViolence kommer att bidra till lovaktiviteterna genom workshops med ungdomar under fem dagar i fem olika områden runt omkring Kapstaden. I torsdags höll vi en tvåtimmars workshop med 40 ungdomar i åldrarna 12-15 år från olika områden i Västra Kapprovinsen. Den första timmen var svårstartad. Ungdomarna kände inte varandra, var blyga och kaxiga på samma gång. Skrattade åt varandra och kommenterade på vad de som vågade säga något sa. Vi hade också svårigheter med språket då vissa hade Afrikaans som modersmål och andra Xhosa, några av dem hade väldigt svårt att förstå engelskan. Efter att Clayton under den första timmen hade sagt till gruppen att det handlar om att respektera varandra, att lyssna då någon annan pratar, att aktivt delta, att vi alla har någonting att lära och bidra med kunde vi dra igång den andra timmen i en annan anda.

Den sista övningen var att alla ungdomarna skulle designa och färglägga sin tolkning av den knutna revolvern. Jag förväntade mig att majoriteten skulle tycka att det var en larvig övning och hafsta igenom uppgiften. Jag hade fel! Inom en minut från att de fick sketcherna och färgpennor var det total tystnad, koncentration och fokus på uppgiften. Samtliga 40 ungdomar, små och stora, tjejer och killar med eller utan attityd, gick 100% in i uppgiften och skapade på de 15-20 minuter de hade på sig fantastiska tolkningar av den knutna revolvern. Kreativitet är ett fantastiskt redskap för att uttrycka känslor, tankar och idéer och att bli positivt överraskad är en av det bästa känslorna man kan uppleva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar