tisdag 15 juni 2010

Football for Peace

I december förra året höll jag och Clayton en tvådagars KnotViolence-utbildning med 20 fotbollstränare i Soweto utanför Johannesburg i Sydafrika.

KnotViolence-utbildningen fokuserar på interaktiva metoder i konflikthantering och ickevåld. Då vi startade dag nummer två hade redan två av tränarna testat ett par av övningarna på sin fotbollsträning dagen innan! Det passet som påverkade deltagarna mest var ”anger management”, det vill säga, hur hanterar vi ilska som vi bär på. Efter de tre KnotViolence utbildningarna som jag har hållit i Sydafrika har jag lagt märke till att det finns ett stort behov av att prata om och hitta redskap för att hantera sin ilska. Speciellt männen bär på mycket ilska som hålls inne eller kommer ut i form av våld.

I tisdags var vi tillbaka i Soweto för att hålla en uppföljande utbildning inför tränarnas arbete under fotbolls WM. Get the Point Iniative som driver KnotViolence-utbildningarna anordnar tillsammans med fotbollstränarna i Soweto en barn- och ungdomsturnering under hela VM-månaden. Fotbollen kommer att varvas med sex 20-minuters övningar kring självkänsla, konflikthantering och ickevåld.

Innan vi började utbildningen stod vi ute i vintersolen och pratade med deltagarna. En av killarna beskrev för mig hur han har förändrats de senaste sex månaderna. Han är numera medveten om sin ilska och låter den inte styra honom. Idag kan han ta det lugnt och separera sina egna känslor och beteenden från andra människors och inte reagera på provokationer som han gjorde förut. Han beskrev hur skönt detta är för honom och hur han är en mer harmonisk person idag. Han beskrev också hur han har bestämt sig för att försöka att påverka andra till positiv förändring. Hur han hade influerat en vän att sluta bära vapen, hur han stöttar sin bror att bli nykter och hur han och de andra tränarna arbetar för att sprida KnotViolence-programmet till andra fotbollstränare och skolor i området.

Att få möjlighet att arbeta i process med grupper och följa upp resultatet av vad ens utbildningar ger är fantastiskt. Att se att utbildningarna ger effekt och reell förändring i människors liv. Att se att de metoder som jag lär ut förs vidare och vi tillsammans skapar ringar på vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar